Biodostępność to inaczej przyswajalność lub wchłanialność. To termin nieodłącznie związany z suplementami diety i tym, w jakim stopniu organizm jest w stanie przyswoić zawarte w nich cenne składniki. Czym jest biodostępność suplementów diety i co ma na nią wpływ?

Czym jest biodostępność?

Na początku warto wyjaśnić samo pojęcie biodostępności. Otóż za pomocą biodostępności określa się stopień, w jakim organizm jest w stanie przyswoić, a następnie wykorzystać zawarte w żywności i w suplementach diety składniki odżywcze. Chodzi tu zarówno o witaminy, jak i o składniki mineralne i inne związki bioaktywne. Na biodostępność mogą mieć wpływ różne czynniki, zarówno zewnętrzne, jak i wewnętrzne. Zewnętrzne to np. obecność w diecie składników ułatwiających wchłaniane danej witaminy. Z kolei do wewnętrznych czynników można zaliczyć uwarunkowania genetyczne lub różnego rodzaju choroby.

Biodostępność suplementów diety

Suplementy diety pozwalają wzbogacić codzienną dietę o cenne składniki. Mogą po nie sięgać również kobiety w ciąży. Jednym z suplementów diety dla kobiet w ciąży jest MAMA DHA Premium+, o którym więcej informacji można znaleźć tutaj: https://mamadha.pl/. MAMA DHA Premium+ zawiera 4 główne składniki: DHA (800 mg), kwas foliowy (400 mg), jod (200 mg) i witaminę D3 (50 mg). Jak wygląda biodostępność składników tego suplementu diety?

  • Żeby przyswoić 800 mg DHA należałoby zjeść np. 300 g wędzonego łososia lub 27 jajek.
  • Do przyswojenia 400 mg kwasu foliowego będzie potrzebne np. 14 kg ziemniaków lub 9 bajgli.
  • Żeby organizm był w stanie przyswoić 200 mg jodu, należałoby zjeść np. 660 g żółtego sera lub 10 kg migdałów.
  • Do przyswojenia 50 mg witaminy D3 będzie potrzebne np. 4,5 kg kiełbasy lub 310 g makreli.

Jak widać, czasami przyswojenie składników zawartych w suplementach w całości, jest bardzo trudne, a wręcz niemożliwe. Warto jednak mieć na uwadze, co powinno znaleźć się w diecie, by przyswoić, jak największą ilość dobroczynnych składników.

Co wpływa negatywnie na przyswajanie składników?

Przyswajalność składników suplementów diety można wspomóc, wplatając do jadłospisu określone pokarmy. Z drugiej strony, nieodpowiednia dieta może zaburzyć wchłanialność cennych składników. Jakich produktów lepiej unikać stosując suplementy? Najczęściej wymienia się sok grejpfrutowy i produkty sojowe. Negatywny wpływ na biodostępność suplementów diety może mieć również kofeina, alkohol, papierosy czy tłuszcze, spożywane w nadmiernej ilości.

Bibliografia:

  1. http://www.postepyfitoterapii.pl/czym-jest-biodostepnosc-i-dlaczego-substancje-odzywcze-z-soku-pomaranczowego-sa-latwo-przyswajalne-przez-organizm/
  2. https://portal.abczdrowie.pl/biodostepnosc

Artykuł Sponsorowany

Zadzwoń Teraz