Colostrum to wydzielina z gruczołu mlekowego u ssaków, która powstaje w końcowym okresie ciąży oraz przez pierwsze trzy dni po porodzie. Charakteryzuje się niespotykanie wysoką zawartością różnorodnych substancji biologicznie aktywnych, przede wszystkim białek, witamin i soli mineralnych, co stanowi główną różnicę w stosunku do mleka.
Trudne do zdobycia?
Do niedawna trudno było zdobyć colostrum ze względu na jego niską podaż i wysoką cenę, a także wątpliwości co do jakości, wynikającej z jego pochodzenia z małych hodowli, które skupiają się na produkcji mleka. Jednak firma Genactiv zaczęła produkować colostrum bovinum, będące pierwszym tego typu produktem pozyskiwanym wyłącznie w Polsce i pochodzącym z najlepszych stad. Proces produkcji jest ściśle kontrolowany i nadzorowany przez zootechników oraz specjalistów produkcji. Poznaj go lepiej pod adresem: https://genactiv.pl/.
Jak działa siara?
Colostrum posiada swoje unikalne właściwości dzięki ponad 250 różnorodnym, biologicznie aktywnym substancjom. W jego skład wchodzą m.in. białka, hormony, enzymy, czynniki wzrostu, regulatory odporności, pochodne kwasów nukleinowych, aminokwasy egzogenne, związki bakteriostatyczne, witaminy i związki mineralne. Kluczowe funkcje pełnią takie składniki, jak laktoferyna, immunoglobuliny, kolostrynina, laktoalbumina, glikomakropeptyd, cytokiny, lizozym i kazeina.
Przeciwciała, zwane immunoglobulinami, znajdujące się w siarze, są odpowiedzialne za budowanie skutecznej odporności, ponieważ niszczą bakterie oraz mają działanie destrukcyjne na wirusy. Dzięki innym składnikom, błony śluzowe organizmu nie są kolonizowane przez drobnoustroje. Obecność immunoglobulin w organizmie przyczynia się do szybszej eliminacji toksyn i patogenów zarówno w limfie, jak i w układzie krwionośnym.
Siara zawiera substancje, które nie tylko wzmacniają odporność, ale także mają właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. W porównaniu do mleka dojrzałego siara jest znacznie bogatsza, ponieważ jej główną funkcją jest ochrona dziecka na wczesnym etapie życia.
Dodatkowe zalety siary
Istnieje wiele powodów uzasadniających podawanie dzieciom bydlęcego colostrum. Oto kilka z nich:
- Witaminy A, D, E i K wykazują wysoki poziom absorpcji.
- Prolina jest korzystna w przypadku infekcji wirusowych oraz chorób autoimmunologicznych.
- Laktoferyna to białko, które transportuje żelazo, pomagając w zwalczaniu bakterii i wirusów, a także działa przeciwzapalnie.
- Lizozym i laktoalbuminy wpływają na zwalczanie szkodliwych patogenów w przewodzie pokarmowym.
- Czynniki wzrostu sprzyjające rozwojowi ochronnych błon śluzowych w dziecięcych jelitach.
Efekty stosowania colostrum
- Poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego i reguluje jego działanie.
- Przywraca właściwe funkcje flory bakteryjnej jelit.
- Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo.
- Zmniejsza objawy alergii i nietolerancji pokarmowej.
- Opóźnia postęp choroby Alzheimera.
- Poprawia pamięć, koncentrację i funkcje poznawcze.
- Wzmacnia kości i zęby.
- Obniża ciśnienie krwi.
- Wspiera leczenie problemów skórnych, przyspiesza gojenie się ran i blizn.
- Pomaga zachować zdrową, młodą skórę.
- Przyspiesza regenerację organizmu po wysiłku fizycznym i umysłowym.
- Podnosi wydajność organizmu.
- Łagodzi skutki stresu i zmęczenia.