Dieta ketogeniczna to alternatywny sposób żywienia, który znacząco odbiega od klasycznego modelu odżywiania. Choć cieszy się dużą popularnością, wymaga nieco wysiłku – podczas diety ketogenicznej niezwykle istotne jest bowiem odpowiednie komponowanie posiłków, które pozwoli utrzymać organizm w stanie ketozy. Jak powinien wyglądać jadłospis diety ketogenicznej? Jakie przepisy warto wykorzystywać na co dzień podczas diety keto?
Czym jest dieta ketogeniczna?
Dieta ketogeniczna, zwana również dietą keto lub ketogenną, to alternatywny sposób odżywiania, który polega na zwiększeniu w codziennej diecie udziału tłuszczu i białka, przy jednoczesnym zmniejszeniu podaży węglowodanów.
Zgodnie z zaleceniami diety ketogenicznej, tłuszcze powinny pokrywać 60-75% dobowego zapotrzebowania energetycznego, natomiast białko – 20-35%. Z kolei udział węglowodanów w diecie powinien zostać ograniczony do maksymalnie 50 g w ciągu doby.
Celem stosowania diety ketogenicznej, a tym samym ograniczenia podaży węglowodanów w codziennej diecie, jest wprowadzenie ustroju w stan ketozy. Wówczas podstawowym źródłem energii dla organizmu zamiast glukozy stają się ciała ketonowe wytwarzane podczas metabolizmu tłuszczów.
Dieta ketogeniczna – przepisy, czyli smaczne keto propozycje na co dzień
Dieta ketogeniczna to model odżywiania, który bazuje na produktach wysokotłuszczowych i bogatobiałkowych, a jednocześnie ogranicza podaż węglowodanów. Jakie dania sprawdzą się podczas keto diety? Przekonaj się sam, że przepisy diety ketogenicznej nie muszą być trudne!
Omlet z pastą z awokado
Składniki: 2 jajka, pół awokado, dwa plastry sera feta, 6 pomidorków koktajlowych, garść rukoli, 3 łyżki oleju rzepakowego, ulubione przyprawy.
Przygotowanie: Jajka ubić, dodać przyprawy i wymieszać. Wydrążyć miąższ z połowy awokado i wymieszać z serem feta. Pomidorki umyć i przeciąć na pół. Umyć i osuszyć rukolę. Rozgrzać tłuszcz na patelni. Dodać jajeczną masę i smażyć na niewielkim ogniu. Po kilku minutach odwrócić na drugą stronę i dalej smażyć. Gotowego omleta przełożyć na talerz, posmarować pastą z awokado i sera feta. Dodać rukolę i pomidorki, i złożyć omleta na pół.
Krem pomidorowy
Składniki: 0,5 kg dojrzałych pomidorów, 1 szklanka bulionu, pół cebuli, pół papryki czerwonej, 3 łyżki oleju rzepakowego, ząbek czosnku, 100 g mozzarelli.
Przygotowanie: Cebulę i czosnek obrać i posiekać. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i podsmażyć warzywa. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i obrane oraz pokrojone pomidory. Całość smażyć kilka minut. Dodać bulion i przez 10-15 minut gotować na małym ogniu. Następnie całość zblendować na gładką masę. Podawać z pokrojoną w kosteczkę mozzarellą.
Ciasto czekoladowo-kokosowe z miętą
Składniki: 3 jajka, 100 g mąki migdałowej, 2 łyżki kakao, 50 g erytrytolu, 50 g wiórków kokosowych, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 20 g masła, świeża mięta.
Przygotowanie: Jajka zmiksować na gładką masę z dodatkiem erytrytolu. Dodać mąkę, kakao, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i drobno posiekane listki mięty oraz masło. Miksować do połączenia składników. Masę umieścić w wyłożonej papierem do pieczenia formie. Piec w 180 stopniach przez ok. 35 minut.
Dieta ketogeniczna – jadłospis jednodniowy
Śniadanie – Jajecznica z pomidorkami koktajlowymi, szczypiorkiem i gotowanym mięsem z piersi kurczaka;
Drugie śniadanie – Jogurt naturalny z dodatkiem masła orzechowego i nasion chia;
Obiad – Łosoś pieczony w pergaminie z dodatkiem cytryny i ulubionych ziół w towarzystwie puree z zielonego groszku i pieczonych warzyw;
Podwieczorek – Maślane keto ciasteczka z cynamonem;
Kolacja – Papryka faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem kukurydzy, sera mozzarella i fasoli czerwonej.