PCOS, czyli zespół policystycznych jajników jest jednocześnie schorzeniem metabolicznym i hormonalnym. Wiąże się nie tylko z otyłością brzuszną, ale również zaburzeniami gospodarki lipidowej (tłuszczowej), węglowodanowej, insulinoopornością i innymi schorzeniami. Jednym z elementów profilaktyki przy PCOS jest prawidłowe odżywianie, oparte o spożywanie produktów z niskim ładunkiem i indeksem glikemicznym.

Podstawowe informacje o diecie przy PCOS

Wysokoprzetworzone produkty charakteryzujące się wysokim ładunkiem i indeksem glikemicznym powodują duży wyrzut insuliny. Z tego powodu powinny być wyeliminowane z diety kobiet borykających się z PCOS. Dotyczy to produktów z białej mąki (pszennej), słodyczy, niektórych owoców (np. bananów), miodu i słodzików. Przy opisywanym schorzeniu niewskazane są pokarmy ze źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Do tej grupy należy m.in. tłuste mięso, smalec wieprzowy, a nawet tłusta śmietana. Profesjonalny dietetyk, specjalizujący się w układaniu diety przy PCOS, odradzi także spożywanie alkoholu (pod każdą postacią) i palenie wszystkich wyrobów tytoniowych. Ponadto nie można spożywać jedzenia typu fast food i pić słodzonych napojów.

Dozwolone produkty spożywcze

Produkty, które powinny spożywać kobiety chore na PCOS to przede wszystkim świeże warzywa. Najbardziej wartościowe z nich to pomidory, brokuły, rukola, sałata, seler, papryka, kalafior, jarmuż i szparagi. Dietetyk zaleci też spożywanie świeżych, nieprzetworzonych owoców, takich jak maliny, czarne i czerwone porzeczki, borówki i truskawki. Z kolei najlepszym źródłem tłuszczu są orzechy, a także nasiona, olej lniany i oliwa z oliwek. Wartościowe źródła białka to ryby i owoce morze oraz jajka i chude mięso.

Warto również spożywać kasze gotowane metodą al dente. Na szczególną uwagę zasługuje komosa ryżowa, kasza pęczak i bulgur. Należy ponadto pamiętać o odpowiednim nawodnieniu, które trzeba dopasować do pory roku i aktywności fizycznej.

Zapraszam na konsultacje: dietetyk Poznań