Olej spożywczy ma w kuchni szerokie zastosowanie. Stosujemy go do smażenia, smarowania pieczonych w piekarniku dań, dodajemy do sałatek. Jednak na smak, aromat i wartości odżywcze oleju wpływa sposób jego tłoczenia i przechowywania. A gdyby tak olej produkować samodzielnie w domu? Wtedy mamy pewność, że jest świeży i pełnowartościowy. Wystarczy zaopatrzyć się w prasę do oleju i cel ten możemy łatwo osiągnąć.
Prasy do oleju można w sklepach zobaczyć coraz częściej. Rośnie też liczba osób, które decydują się na ich zakup. Powodów tego jest co najmniej kilka.
Oszczędności i bogactwo smaków
Przede wszystkim na dłuższą metę prasy do oleju mogą wiązać się z oszczędnościami. Za dobrej jakości olej musimy więcej zapłacić, a kiedy już go kupimy, musimy dbać o to, by go prawidłowo przechowywać, w przeciwnym razie zjełczeje. Mając własną prasę, olej możemy mieć w dowolnej chwili i to w takiej ilości, jaka jest nam potrzebna. Nie musimy ograniczać się do popularnych olejów słonecznikowych. Możemy sięgnąć po inne nasiona i orzechy. Tak przechodzimy do kolejnej zalety, czyli różnorodności smaków. Świeżo tłoczony olej smakuje inaczej niż ten, który stoi już jakiś czas. Wiąże się to z jego utlenianiem, czyli wspomnianym jełczeniem. Dzięki temu, że będziemy dodawać olej świeżo tłoczony, przygotowane potrawy będą smakować lepiej. I jeśli sięgniemy za każdym razem po inne nasiona, jedzenie też będzie miało inne nuty smakowe.
W trosce o zdrowie
Warto podkreślić, że świeży olej zawiera mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, które wspierają odporność, funkcje poznawcze, układ nerwowy i wiele innych. Oprócz tego dochodzi mnóstwo witamin i minerałów. Jeśli olej stoi dłużej, to związków tych jest niewiele. Jednak kiedy będziemy dodawać go do jedzenia od razu po przygotowaniu, możemy mieć pewność, że będzie wspierał nasze zdrowie. Poza tym sami decydujemy, jaka będzie jakość składników, z których pozyskujemy olej. Wiemy, gdzie je kupujemy, a jeśli prześledzimy właściwości poszczególnych nasion, będziemy mieć świadomość, jakie dokładnie witaminy trafiają do naszego organizmu.
Nic się nie marnuje!
Prasy do oleju zostały tak zaprojektowane, by maksymalnie wykorzystać składniki, z których będziemy pozyskiwać olej. Kiedy włożymy do urządzenia nasiona, to do specjalnego pojemniczka będzie trafiał olej, który następnie wykorzystamy, ale są przecież jeszcze odpadki. Pozostałością będą suche wiórki trafiające do innego pojemnika. Nie wyrzucajmy ich! Zamiast tego zróbmy z nich bogatą w błonnik mąkę. Wykorzystamy ją podobnie jak każdą inną mąkę, czyli na przykład do zagęszczania sosów czy zup. W ten sposób nic z tego, co włożymy do prasy, się nie zmarnuje.
Prosta obsługa
Sama prasa nie jest skomplikowana w obsłudze i wystarczy raz zapoznać się z instrukcją obsługi. Musimy jedynie wrzucić we wskazane miejsce nasiona i uruchomić. Czyszczenie też jest łatwe, a przy tym sprzęt wcale nie musi zajmować dużo miejsca. Zalet jest zatem całkiem sporo.
1 Comment
Pouczająca lektura! Doceniam szczegółowość i dokładność. Szkoda tylko, że niektóre fragmenty są zbyt techniczne dla laików. Mimo to, świetne źródło wiedzy!