Prawidłowa higiena rąk zmniejsza ryzyko zakażeń krzyżowych, co jest niezwykle ważne zwłaszcza w takich branżach jak gastronomia, czy służba zdrowia, gdzie konieczne są podwyższone standardy higieniczne.
5 momentów higieny rąk według WHO
Światowa Organizacja Zdrowia, czyli WHO opracowała wytyczne dotyczące 5 momentów higieny rąk w placówkach medycznych. Jest to przypomnienia zarówno dla osób, które pracują w szpitalach i przychodniach, jak i dla osób odwiedzających, jak ważne jest mycie rąk przed i po kontakcie z pacjentem. Dzięki temu chronimy nie tylko siebie, ale także chorą osobę przed dalszymi zakażeniami.
Procedurę higienicznego mycia rąk należy powtarzać zawsze:
- Przed kontaktem z pacjentem, aby ochronić go przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, które znajdują się na naszych dłoniach.
- Przed aseptyczną procedurą.
- Po kontakcie z płynami ustrojowymi pacjenta, dla ochrony siebie oraz najbliższego otoczenia.
- Po każdorazowym kontakcie z pacjentem.
- Po kontakcie z bezpośrednim otoczeniem pacjenta.
Preparaty do mycia i dezynfekcji rąk
Przyjmuje się, że procedura mycia rąk powinna trwać ok 30 sekund. Badania wykazały, że ważniejsze od temperatury wody są używane preparaty oraz technika mycia rąk. Oczywiście, mycie rąk w ciepłej wodzie jest znacznie przyjemniejsze i zachęca do dłuższego mycia, niż powierzchowne płukanie dłoni w zimnej wodzie.
Po zmoczeniu dłoni pod bieżącą wodą należy użyć środka myjącego i namydlić dłonie, pocierając je o siebie. Szczególną uwagę należy poświęcić wnętrzom dłoni, przestrzeni między palcami, a także kciukom. Po spłukaniu mydła pod bieżącą wodą należy wytrzeć ręce do sucha.
Oprócz mycia rąk, w takich miejscach jak restauracje, czy szpitale konieczna jest także ich dezynfekcja. Preparat do dezynfekcji w formie pianki – Deb InstantFOAM® Complete to produkt, który sprawdzi się zarówno w higienicznej jak i chirurgicznej dezynfekcji rąk.
Preparat wykazuje działanie grzybobójcze, bakteriobójcze i drożdżobójcze. Jako jeden z niewielu dostępnych na rynku środków dezynfekujących nie zawiera substancji żelujących, dzięki czemu nie pozostawia na dłoniach lepkiej warstwy. Produkt posiada certyfikat HACCP, co oznacza, że może być używany w przemyśle spożywczym i w gastronomii. Nie zmienia smaku ani zapachu potraw i jest bezpieczny dla żywności. Ponadto, posiada certyfikat ECARF, co oznacza, że może być używany przez alergików i osoby z wrażliwą skórą. Pianka do dezynfekcji rąk DEB InstantFOAM® Complete może być używana pod rękawice lateksowe, nitrylowe i winylowe.
Aby zapewnić wysoki poziom poziom higieny w przestrzeni publicznej, wszystkie produkty do mycia i dezynfekcji powinny być dozowane za pomocą dozowników. Tylko zamknięte systemy pozwalają wyeliminować bakterie i wirusy, które osadzają się np. na kostkach mydła.