Yerba mate jest wymieniana jako najlepsza alternatywa dla kawy. Posiada wiele właściwości zdrowotnych, a na dodatek pobudza znacznie dłużej niż popularna mała czarna. Mimo tego, że większość osób o niej słyszała, to nadal jest mało popularna w naszym kraju. Jak parzyć yerba mate? Co to jest i jakie ma właściwości zdrowotne? O tym piszemy w poniższym artykule.

Co to jest yerba mate?

Yerba Mate jest to ziołowy napar przyrządzany z ostrokrzewu paragwajskiego, który hodowany jest głównie w krajach Ameryki Południowej. Największymi producentem i eksporterem zarazem jest Argentyna, ale także Brazylia i Paragwaj mają swój wkład w propagowanie yerby na całym świecie. Istotnym faktem jest to, że ogromny wpływ na jej popularność mają sportowcy, którzy coraz częściej spożywają ten napój. Wracając jednak do ostrokrzewu, nie sposób nie wspomnieć o jego charakterystyce. Jest on potocznie nazywany krzewem, choć w rzeczywistości jest to drzewo. Mało tego, jest ono wiecznie zielone.

To właśnie z niego ścinane są zielone listki wraz z łodygami, które następnie są suszone. Istnieje kilka sposobów, aby przygotować susz. Herbata yerba mate, ta oryginalna, przygotowywana jest zgodnie ze starym przepisem. Ówcześnie obcięte liście i gałązki sortuje się, rozdrabnia, a następnie osusza przy pomocy dymu z rozpalonego pod nimi ogniska. W ten sposób susz nabiera także charakterystycznego zapach i smaku, który często określany jest jako wędzony. Walory te są jednak zależne od kraju, sposobu przygotowywania naparu i dodatków, jakie znajdują się w suszu. Dla przykładu Brazylijczycy lubują się w owocowych smakach, dlatego często dodają skórki pomarańczy lub cytryny. Natomiast yerba mate paragwajska znana jest z intensywnego dymnego zapachu i smaku. Dla początkujących mateistów może się okazać nie do przełknięcia.

Jak parzyć yerba mate?

Do parzenia yerba mate potrzeba przede wszystkim odpowiedniego sprzętu. Nie wystarczy sama tykwa i wsypanie do niej suszu. Bardzo ważna z punktu widzenia pijącego jest bombilla. Jest to mała słomka, której jeden z końców wyposażony jest w sitko. Dzięki niemu można pić yerba matę bez obaw, kawałek liścia lub łodygi przedostanie się do ust. Istotne jest także dobranie jej pod względem posiadanego suszu. Im będzie on drobniejszy, tym drobniejsze dziurki muszą być w bombilli.  Do parzenia yerba mate przyda się także termometr. Można powiedzieć, że jest to kluczowy element zestawu.

Jak parzyć yerbe? Przede wszystkim susz powinien być zalany wodą o temperaturze około 75 stopni Celsjusza. W pierwszej kolejności należy jedna do tykwy wsypać yerba mate. W zależności od indywidualnych preferencji może to być 1/4 naczynka lub 3/4. Trzeba pamiętać, że im więcej suszu będzie parzone, tym bardziej cierpki będzie smak napoju, ale także będzie lepiej pobudzać. Jak już wspomniano, powinno się go zalać wodą o temperaturze około 75 stopni, jednak można także przyrządzić terrere, czyli yerba mate na zimno (idealna na upalne dni) lub też zaparzyć w wyższej temperaturze, co spowoduje wyciągnięcie większej ilości składników odżywczych z yerby.

Dużą zaletą naparu z ostrokrzewu paragwajskiego jest to, że można go przyrządzać wielokrotnie. Parzyć yerba mate można do siedmiu razy, ale należy pamiętać, że z każdym kolejnym zalaniem suszu jego moc będzie słabsza. Z czasem każdy mateista nabiera wprawy i jest w stanie oszacować optymalną ilość yerba mate, jaką chce zaparzyć.

Yerba mate właściwości zdrowotne?

Ostrokrzew paragwajski ma mnóstwo właściwości zdrowotnych, o których nie sposób nie wspomnieć. Podstawą jest oczywiście odpowiednia wiedza, jak parzyć yerba mate. Idealnie dobrane proporcje oraz zalanie suszu wodą o temperaturze w przedziale 70-80 stopni pozwala wyciągnąć z niego wszystkie substancje odżywcze, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim yerba mate pobudza znacznie dłużej niż kawa. Spowodowane to jest tym, że mateina uwalnia się do organizmu znacznie wolniej niż kofeina. Z badań wynika, że średni czas działania naparu wynosi około 8 godzin, przy czym nie następuje nagły wzrost pobudzenia, jak w przypadku małej czarnej.

Yerba mate ma także wiele właściwości leczniczych, jeśli umie się ją odpowiednio parzyć. Wspomaga ona leczenie artretyzmu, depresji, nadwagi, a także nadciśnienia mimo swoich właściwości pobudzających, co jest swego rodzaju paradoksem. Lista wszystkich zalet yerba mate jest bardzo długa. Zawiera ona mnóstwo witamin i substancji wspomagających organizm, dlatego też bardzo często spożywana jest w okresie choroby.

Nie można jednak myśleć, że jest ona całkowicie bezpieczna. Yerba mate można bardzo łatwo przedawkować. Oprócz mateiny zawiera ona kofeinę, ale w znacznie mniejszym stężeniu, niż ma to miejsce w kawie. Mieszanka tych dwóch substancji może powodować, że człowiek będzie nadmiernie pobudzony i rozdrażniony. Ponadto może ona wpływać na zaburzenia snu, choć mając umiejętność odpowiedniego parzenia yerba mate, można nią zwalczyć bezsenność. Niemniej susz z ostrokrzewu paragwajskiego ma znacznie więcej zalet niż wad i warto go regularnie spożywać, ale z umiarem.

Sprawdź także https://pramed.pl/aktualnosci/skuteczne-odchudzanie-czyli-jakie/

Dowiedz się więcej o nawodnieniu na https://pramed.pl/aktualnosci/dlaczego-nawodnienie-organizmu-jest-tak-wazne-dla-zdrowego-funkcjonowania/