Które produkty zwiększają ryzyko wystąpienia zaparć? Czego unikać, aby zmniejszyć ryzyko pojawienia się tej dolegliwości? Przeczytaj nasz poradnik i dowiedz się również, dlaczego Xenna Extra Comfort pomoże Ci zwalczyć zaparcia.

Kilka słów o zaparciach

Zaparcia są kłopotliwą dolegliwością, która może okazać się bardzo nieprzyjemna dla każdego z nas. Oprócz zdecydowanie zbyt rzadkiego wypróżniania charakterystyczne są takie objawy jak bóle brzucha, uczucie niepełnego wypróżnienia czy twardy i zbity stolec. Przyczyn powstawania zaparć jest bardzo wiele, co jednak ciekawe, w zdecydowanej większości przypadków odpowiada za nie stosowana dieta.

Okazuje się bowiem, że spożywanie niektórych produktów może zwiększać ryzyko wystąpienia zaparć. Warto wiedzieć, jakie produkty spożywcze sprzyjają pojawieniu się zaparć, aby w miarę możliwości ich unikać. Nawet jeśli są to Twoje ulubione dodatki, pamiętaj, aby nie spożywać ich w nadmiarze.

Jakie produkty wywołują zaparcia?

Wbrew pozorom dość dużo produktów spożywczych może zwiększać ryzyko wystąpienia zaparć. Z pewnością wielu z was będzie zawiedzionych, bo na szczycie tej listy znajdują się produkty uwielbiane przez wszystkich, tj. różnego rodzaju tłuszcze i słodycze. Wśród produktów o wysokiej zawartości tłuszczu trzeba wymienić m.in. różnego typu fast foody, smalec, boczek, słoninę, majonez, rozmaite sosy i zasmażki, a także olej kokosowy i palmowy. Niewskazane są także słodycze takie jak czekolada, cukierki, ciastka, kremy, bita śmietana, torty, dżemy, konfitury, słone paluszki i chipsy.

Nie jest tajemnicą, że zaparciom doskonale przeciwdziałają surowe owoce i warzywa, jednak podane w innej formie mogą mieć działanie odwrotne. Chodzi tu chociażby o smażone i konserwowe warzywa, placki ziemniaczane, chipsy, frytki i niektóre owoce, które mogą w sposób indywidualny zwiększać tendencję występowania zaparć (szczególnie u dzieci).

Oprócz tego niekorzystne działanie mogą mieć produkty zbożowe o niskiej zawartości błonnika, takie jak jasne pieczywo, rogale, kasza manna, drożdżówki, płatki kukurydziane, biała mąka, biały ryż i wszelkie dania przygotowane na ich bazie. Lepiej unikać też orzechów, nasion, migdałów, miodu, lukru i szeroko rozumianego cukru, o czym wspomniano już przy okazji słodyczy. To samo dotyczy oczywiście napojów sztucznie słodzonych.

Jak pozbyć się zaparć?

Oczywiście najlepiej w miarę możliwości unikać wymienionych produktów – zamiast tego zalecane są produkty o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego. Z pewnością warto spróbować również preparatu Xenna Extra Comfort. Tabletki powlekane Xenna Extra wskazane są przy wystąpieniu doraźnych zaparć, substancją czynną preparatu są sennozydy. Wyciąg z owoców zamknięto w otoczce, która uwalnia go dopiero w jelicie – czyli w docelowym miejscu działania. Dlatego też Xenna tabletki są zwykle bezpieczne w stosowaniu. Xenna Extra Comfort może być stosowana u dorosłych i młodzieży od 12. roku życia. Pamiętaj, że zaparcia mogą dopaść Cię w każdej chwili, dlatego Xenna Extra powinna być z Tobą zawsze i wszędzie!