Na czym polega miażdżyca?
Miażdżyca to przewlekła choroba naczyń tętniczych, dotycząca najczęściej aorty oraz tętnic średniej wielkości, wśród których można wyszczególnić:
• tętnice szyjne,
• tętnice wieńcowe,
• tętnice biodrowe,
• tętnice nerkowe.
Początkiem schorzenia jest stan zapalny naczyń, który prowadzi do wewnętrznego osadzania się lipidów, czyli m.in. cholesterolu oraz jego estrów. Konsekwencją procesu jest powstanie blaszki miażdżycowej. Zmiana chorobowa zwęża tętnice, ogranicza przepływ naczyniowy, prowadząc do niedokrwienia narządów połączonych z określoną tętnicą.
Przyczyny miażdżycy
Najczęstsze czynniki, mające wpływ na wystąpienie zmian miażdżycowych to:
• hiperhomocysteinemia – wysokie stężenie homocysteiny,
• hiperlipidemia – podwyższony poziom frakcji cholesterolu lub trójglicerydów,
• otyłość lub nadwaga,
• cukrzyca,
• zaawansowany wiek,
• stres,
• nadciśnienie tętnicze,
• predyspozycje genetyczne,
• brak aktywności fizycznej,
• palenie tytoniu.
Objawy miażdżycy
Symptomy rozwijającego się schorzenia, uzależnione są od lokalizacji oraz stopnia rozwoju zmian chorobowych. Miażdżyca to choroba przewlekła, która postępuje wolno, a pierwsze objawy występują w wyniku niedokrwienia określonych narządów. Przykładowo, miażdżyca tętnic połączonych z mózgiem objawia się zawrotami głowy, okresowymi niedowładami czy dezorientacją. Miażdżyca tętnic dostarczających krew do serca charakteryzuje się bólami wieńcowymi, dusznościami oraz szybszym zmęczeniem. Jeżeli zmiany chorobowe objęły tętnice kończyn dolnych, symptomami jest osłabienie nóg, bolesne skurcze oraz drętwota.
Odpowiednia profilaktyka to podstawa
Najlepszym sposobem zapobiegania miażdżycy jest odpowiednia dieta. Chcąc uchronić się przed schorzeniem, należy znacznie ograniczyć tłuszcze zwierzęce, sól i cukry proste, na rzecz tłuszczów nienasyconych, warzyw i owoców oraz produktów pełnoziarnistych. Dieta powinna być zbilansowana pod względem spożycia węglowodanów, białek oraz tłuszczów. Szczególną uwagę należy przykładać również do odpowiedniej suplementacji. Wysokie stężenie homocysteiny – będącej jedną z głównych przyczyn miażdżycy – można zredukować przyjmując m.in. B12 – witamina ta, podobnie jak inne witaminy z grupy B, zapewnia prawidłowy metabolizm homocysteiny. Niesamowicie istotna jest aktywność fizyczna, zaledwie kilka spacerów tygodniowo potrafi znacznie zredukować ryzyko zachorowalności. W tym zakresie, szczególnie rekomendowany jest trening interwałowy oraz aerobowy, ponieważ poprawia wydolność organizmu i umożliwia lepszą kontrolę wagi ciała. Nałóg, jakim jest palenie papierosów, to kolejny czynnik w znacznym stopniu przyczyniający się do rozwoju miażdżycy. W przypadku osób uzależnionych, zerwanie z uzależnieniem powinno być sprawą priorytetową. Przeczytaj również informacje na temat leczenia miażdżycy.