Miód manuka to produkt cieszący się dużą popularnością, chociaż niewiele osób wie, z czego i skąd jest pozyskiwany. Niektórzy zastanawiają się także, z czego wynika jego stosunkowo duża cena. Należysz do którejś z tych grup? W takim razie czytaj do końca! Wszystkie najważniejsze informacje znajdziesz w naszym tekście. 

Miód z pyłków krzewu manuka

Miód manuka pozyskiwany jest z krzewu manuka (leptospermum scoparium), który naturalnie rośnie w południowo-wschodniej Australii oraz Nowej Zelandii. Obecnie uprawia się go także w Tajlandii, Stanach Zjednoczonych i Anglii, ale pszczelarze utrzymują, że to produkt z nowozelandzkich pyłków ma najwięcej składników aktywnych. 

Krzew manuka daje zbiory jedynie przez ok. cztery tygodnie. Jego kwiatki są drobne, zwykle białe. Pierwotnie pszczoły nie wytwarzały z niego miodu. Dopiero gatunki przywiezione do Nowej Zelandii zaczęły wykorzystywać krzew manuka. Miód z jego pyłków jest ciemnobrązowy, gęsty i ma lekko ziemisty smak. 

Czym jest MGO miodu manuka?

Jednym z cenniejszych składników miodu manuka jest składnik aktywny methylglyoxal, czyli MGO. Producenci umieszczają oznaczenia zawartości MGO w miodzie w wartości mg/kg. Jakość miodu zależy od stężenia MGO. 

Im większa wartość MGO w miodzie manuka, tym silniejsze są jego właściwości zdrowotne. Te z najmniejszą zawartością, np. MGO 100+, sprawdzają się w profilaktyce, natomiast większe, np. MGO 550+, pomagają już w leczeniu infekcji przewlekłych. Im więcej MGO, tym wyższa cena produktu. 

Jakie właściwości ma miód manuka?

Wiadomo, że właściwości miodu manuka są dość niezwykłe i wciąż nie do końca zbadane. Wiadomo jednak, że odpowiada za nie m.in. właśnie MGO. Miód działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Ma właściwości przeciwzapalne i przyspiesza gojenie się ran. Może pomóc w leczeniu licznych dolegliwości i chorób. Są to m.in. refluks, zgaga, problemy immunologiczne, gorączka, zakażenia bakteryjne i wirusowe, astma, grypa, zapalenie dróg moczowych, kamica nerkowa, problemy skórne, skaleczenia, egzema, rany z infekcją bakteryjną. 

Gdzie szukać prawdziwego produktu?

Chociaż producenci chętnie umieszczają informację o zawartości miodu manuka na opakowaniach (np. produktów kosmetycznych), to wbrew pozorom prawdziwy miód manuka nie jest wszędzie dostępny. Należy go szukać w sklepach specjalistycznych, zwłaszcza jeśli chcemy mieć pewność, że miód zawiera pełnowartościowe MGO. Polecamy więc zakupy w e-sklepach w całości poświęconych produktom z miodu np. Wcinaj Miód. Pamiętaj jednak, aby zapoznać się ze wskazówkami dotyczącymi spożywania miodu manuka. Nie można go np. rozpuszczać w wodzie.