Wyrostek robaczkowy, inaczej ślepa kiszka, to część jelita grubego, która jest ślepo zakończona. Zazwyczaj ma około 10 cm długości. Wielu ludzi, odczuwając ostry ból w okolicy brzucha, zastanawia się z której strony jest wyrostek. Wynika to z tego, że to schorzenie jest dość popularne. Występuje dość często i dotyczy nawet 10% populacji.
Nie należy jednak popadać w panikę i każdego ukłucia, czy bólu w brzuchu traktować od razu jako zapalenia wyrostka robaczkowego. Na to bowiem składa się kilka przyczyn. Z drugiej strony pamiętać należy, że zapalenie wyrostka robaczkowego, może by groźne dla organizmu, gdy zostanie zbyt późno zdiagnozowane. Charakterystyczne objawy i nowoczesne metody diagnostyki sprawiają, że z medycznego punktu widzenia jest to choroba z reguły niezagrażająca życiu pacjenta.
Gdzie leży wyrostek robaczkowy
Wyrostek robaczkowy znajduje się po prawej stronie, w okolicach biodra. Warto wiedzieć, jakie daje wyrostek robaczkowy objawy. Przede wszystkim z zapaleniem wyrostka robaczkowego wiąże się ból brzucha. Zdarza się, że jest rozlany na całą jamę brzuszną, ale najczęściej można go zlokalizować po prawnej stronie lub w okolicy pępka. Jest trudny do zniesienia, nasila się. Nie można go opanować przy pomocy dostępnych środków przeciwbólowych. Pacjent, który trafia do lekarza z ostrym bólem brzucha, niemalże od razu jest przez niego diagnozowany pod kątem zapalenia ślepej kiszki.
Objawy zapalenia wyrostka
Inne objawy zapalenia wyrostka to podwyższona temperatura – nawet do 39 stopni. Poza tym pacjenci skarżą się na nudności i brak apetytu. Często, w kolejnej fazie, dochodzą do tego także biegunka i wymioty.
Przyczyną zapalenia wyrostka robaczkowego jest zatkanie kanału wyrostka przez masy kałowe albo pojawiające się guzy. Na rozwój zapalenia mogą mieć wpływ także pasożyty żerujące w organizmie.
Operacja wyrostka
Zapalenie wyrostka robaczkowego leczone jest operacyjnie. Zabieg appendektomii jest powszechny i może być przeprowadzany na dwa sposoby. Po pierwsze można usunąć wyrostek laparoskopowo. Wtedy blizny pooperacyjne są niewielkie i szybko się goją. Po drugie wyrostek usuwany może być przy pomocy klasycznego cięcia. Blizny mają wtedy kilka centymetrów i istnieje ryzyko, że będą się źle goić. W każdym wypadku mowa jest o operacji, w praktyce trwa ona około godziny.
Zbyt późne zdiagnozowanie zapalenia wyrostka robaczkowego grozi jego pęknięciem. Zignorowanie objawów zapalenia ślepej kiszki może mieć konsekwencje w postaci zapalenia otrzewnej. To groźne schorzenie, które stanowi zagrożenie dla życia.
Po zabiegu usunięcia wyrostka robaczkowego pacjent przebywa w szpitalu kilka dni. Musi przestrzegać lekkostrawnej diety. Chodzi o to, by nie obciążać dodatkowo organizmu. Zazwyczaj po miesiącu pacjenci wracają do swoich nawyków żywieniowych.
Zalecenia po operacji wyrostka robaczkowego
Podczas rekonwalescencji należy spożywać pokarmy gotowanie, najlepiej na parze, ewentualnie pieczone w piekarniku. Zabronione jest spożywanie dań smażonych i duszonych. Konieczna jest rezygnacja z ostrych przypraw i dań wysokoprzetworzonych. Zabronione jest także jedzenie dań tłustych i produktów, które powodują wzdęcia. Słodycze, alkohol oraz kawa również powinny pójść w odstawkę.
Co w takim razie można zjeść? Wskazane są produkty mleczne: jogurty, kefir, maślanka, chude sery. Można jeść kaszę oraz makarony. Układ pokarmowy będzie dobrze tolerował także chude białe mięso – drób oraz chude ryby: mintaj, dorsz. Gotowane owoce i warzywa także będą obecne w jadłospisie osoby po wycięciu wyrostka robaczkowego.
We wszystkim trzeba zachować umiar. Najlepiej jeść częściej, ale mniej. Przejadanie się, a nawet najadanie do syta nie są wskazane. Dobrym rozwiązaniem będzie spożywanie 5 – 6 niewielkich posiłków rozłożonych na cały dzień.
Wycięcie wyrostka nie niesie za sobą żadnych konsekwencji dla pacjenta. Po wycięciu ślepej kiszki nie trzeba przyjmować żadnych lekarstw, które przejmowałyby jej funkcję. Choć medycynie wiadomo, że w wyrostku robaczkowym dominuje korzystna dla układu trawiennego flora bakteryjna. Badania donoszą także, że ma on swój udział w produkcji białych krwinek.