Olej arganowy w kosmetyce wykorzystuje się bardzo często. Wydaje się nawet, że częściej niż w kuchni, w której ceniony jest przede wszystkim za swój orzechowy smak i właściwości prozdrowotne. Pielęgnacja olejkiem arganowym uznawana jest za jeden z bardziej sprawdzonych sposobów na zachowanie młodego wyglądu. 

Jakie właściwości ma olej arganowy?

 Olej arganowy w kosmetyce – zastosowanie

Jakie właściwości ma olej arganowy?

Dobry olej arganowy w pełni zasługuje na określenie „płynne złoto Maroka” czy też „eliksir młodości”. Jest to bowiem bezcenne źródło niezbędnych kwasów tłuszczowych (NNTK). Stanowią one aż 80% wszystkich tłuszczów zawartych w tym produkcie. Głównym składnikiem oleju arganowego z rodziny NNTK jest kwas omega-9. Wszystkie NNTK zapobiegają kamicy żółciowej, zmniejszają ryzyko choroby wrzodowej, obniżają poziom cholesterolu. Tym samym stosowanie oleju arganowego zmniejsza ryzyko miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, choroby wieńcowej, zakrzepicy. Kwasy omega-6 i omega-3 dodatkowo wykazują działanie przeciwzapalne, wspierają pracę układu nerwowego, nerek, wątroby.

W kontekście pielęgnacji skóry olejem arganowym ważne jest to, że jest to także ogromne źródło substancji zwalczających wolne rodniki. W składzie oleju znajdują się:

  • związki fenolowe,
  • karotenoidy,
  • witamina E.

Wszystkie te substancje mają właściwości antyoksydacyjne, a więc jednocześnie wykazują działanie przeciwzmarszczkowe, zapobiegają starzeniu się skóry.

 Olej arganowy w kosmetyce – zastosowanie

Pielęgnacja olejem arganowym oparta jest przede wszystkim na mocy antyoksydantów w nim zawartych, a szczególnie na witaminie E przeciwdziałającej procesom starzenia się skóry. Regularne stosowanie oleju arganowego lub produktów z dużą jego zawartością nie tylko zapobiega pojawianiu się nowych zmarszczek. Spłyca także te już istniejące.

Olej arganowy ze względu na te właściwości stosuje się przede wszystkim w produktach przeznaczonych do skóry dojrzałej. Stanowi on istotny składnik pielęgnacji skóry z oznakami starzenia, podrażnionej, zniszczonej, często także przesuszonej, o zbyt niskim poziomie nawilżenia. Dodatkową zaletą oleju arganowego jest bowiem to, że wspomaga on regenerację płaszcza hydrolipidowego skóry, co chroni przed zwiększoną utratą wody z naskórka. Wszystko dzięki uzupełnieniu niedoborów składników tłuszczowych w skórze, jakie gwarantuje stosowanie oleju.

Olej arganowy jest składnikiem o wielu zastosowaniach. Sprawdza się więc nie tylko u kobiet z cerą dojrzałą, lecz także tych, których skóra jest sucha, wrażliwa, skłonna do podrażnień. Olej chroni skórę przed szkodliwym działaniem słońca i innych czynników atmosferycznych, ponadto działa łagodząco i przeciwzapalnie. Bardzo chwalą sobie go osoby borykające się z takim problemami skórnymi jak łuszczyca czy egzema.

undefined