Olej rzepakowy to tłuszcz roślinny wytwarzany z rzepaku. Roślina ta jest uprawiana nie tylko w Polsce, ale również w innych europejskich krajach. Polska jest trzecim co do wielkości producentem rzepaku wśród krajów europejskich, a co roku w Unii Europejskiej produkuje się około 20 milionów ton tej rośliny. Nie bez powodu olej rzepakowy nazywany jest skarbem Europy. To niedoceniany olej, który posiada wiele ważnych substancji dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Dlaczego warto używać oleju rzepakowego?

Olej rzepakowy – witaminy i tłuszcze nienasycone 

Olej rzepakowy jest jednym z najbogatszych źródeł naturalnych kwasów tłuszczowych. Znajduje się w nim 10 razy więcej omega-3 niż w oliwie z oliwek. Kwasy te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, wpływają na pracę serca, redukują wysoki poziom złego cholesterolu oraz regulują pracę mózgu. Dzięki nim możliwa jest koncentracja i poprawa pamięci, dodatkowo chronią one przed różnorodnymi chorobami. W oleju rzepakowym znajdują się również cenne witaminy jak E, K oraz A. Dlatego spożywając olej w postaci dodatku do żywności można mieć pewność jego prozdrowotnego działania. Już 2 łyżki dziennie dostarczają odpowiedniej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 oraz omega-3 w proporcji 2:1. Dzięki temu można zachować zdrowie i witalność. To jeden z najzdrowszych olejów świata, który swoimi cennymi właściwościami przewyższa inne popularne oleje jak oliwa z oliwek czy olej kokosowy i słonecznikowy. 

Gdzie stosuje się olej rzepakowy?

Olej rzepakowy posiada dobrą odporność na zmiany termiczne, które zachodzą podczas smażenia. Wysoka temperatura jego dymienia wynosi około 242 stopni Celsjusza. Dlatego idealnie nadaje się do smażenia powierzchniowego, np. na patelni oraz głębokiego np. we frytkownicy. Dodatkowo w swoim składzie posiada wysokie ilości naturalnych steroli i witaminy E, które zabezpieczają go podczas smażenia. Olej ten ma dość neutralny smak i zapach, dlatego nie wpływa w znaczący sposób na ostateczny smak potraw. Polecany jest nie tylko do smażenia, ale również do przygotowywania marynat do mięs. Świetnie sprawdza się jako dodatek do ciast, sałatek, surówek i majonezów. Idealnie podkreśla smak i zapach potraw, a dodatkowo dostarcza cennych witamin i minerałów.  

Warto wiedzieć, że olej rzepakowy to również niezwykle cenny składnik kosmetyków. Dostarcza odżywcze składniki do skóry, wpływając tym samym na jej jędrność i naturalny wygląd. Chroni organizm przed wolnymi rodnikami oraz pomaga walczyć z oznakami starzenia. Nadaje kosmetykom idealną konsystencję, dlatego jest chętnie wykorzystywany do tworzenia kosmetyków.

Olej rzepakowy – złoty skarb Europy

Mimo niezwykle cennych właściwości oleju rzepakowego, wciąż pozostaje on niedoceniany, zarówno w Polsce, jak i w Europie. Właśnie z tego względu powstała kampania mająca na celu promowanie jego prozdrowotnego działania. To edukacyjny program pod nazwą „Olej rzepakowy skarbem Europy”, który ma na celu zwiększanie świadomości konsumentów. Powstała również strona internetowa dedykowana całej kampanii i prozdrowotnym właściwościom oleju pod adresem olejrzepakowy.com. Można znaleźć tam wiele cennych i przydatnych informacji, ale również całą gamę najróżniejszych przepisów kulinarnych na rewelacyjne potrawy z wykorzystaniem tego właśnie oleju.