Cierpisz na bóle brzucha, wzdęcia lub problemy z wypróżnianiem? W prawidłowej diagnozie mogą Ci pomóc testy wodorowe. Ten nieinwazyjny i zupełnie bezbolesny zabieg pozwala diagnozować wiele schorzeń o podłożu gastrologicznym oraz dietozależnych. Sprawdź, na czym polega test, kto powinien zgłosić się po profesjonalną pomoc i gdzie ją otrzyma.

Czym są testy wodorowe z oddechu?

Testy wodorowe wykrywają wodór w wydychanym powietrzu. W warunkach fizjologicznych u zdrowego człowieka obecność wodoru będzie niewykrywalna lub znikoma. Wodór gromadzi się bowiem w jelicie grubym i cienkim w procesie fermentacji przez bakterie. Przy różnych schorzeniach i nietolerancjach pokarmowych, wodór nie jest dostatecznie strawiony i ulega nadmiernej fermentacji.

Jak wygląda przebieg testu wodorowego?

Lekarz gastroenterolog mierzy obecność wodoru w wydychanym powietrzu w 5 próbach. W pierwszej kolejności badany dokładnie myje zęby i przez jednorazowy ustnik wydmuchuje powietrze do specjalnego pudełka tzw. analizatora. Następnie pacjent wypija specjalny czynnik (dobierany w zależności od podejrzewanego schorzenia, np. laktulozy lub laktozy) i lekarz dokonuje pomiarów kolejno po 15, 30, 45 minutach oraz po godzinie od podania roztworu.

Warto podkreślić, że wyniki mogą być fałszywie ujemne lub dodatnie, na przykład wskutek przyjmowanych leków lub przebytej antybiotykoterapii, braku flory jelitowej wytwarzającej wodór czy spożycia niektórych grup produktów. Dlatego tak ważne jest prawidłowe przygotowanie do testów wodorowych.

Jakie objawy mogą skłaniać do wykonania testu wodorowego?

Nadmiar bakterii w jelitach może prowadzić do wielu zaburzeń, które objawiają się takimi dolegliwościami jak m.in.:

  • przewlekłe biegunki,
  • zaparcia,
  • powracające bóle brzucha,
  • bóle głowy i zmęczenie.

Testy wodorowe wykonuje się również przy podejrzeniu zespołu jelita nadwrażliwego, alergii pokarmowych czy do monitorowania celiakii.

Jak przygotować się do zabiegu i gdzie wykonać testy wodorowe?

Aby testy wodorowe dały prawidłowy wynik, niezwykle ważne jest odpowiednie przygotowanie, które należy rozpocząć już tydzień przed zabiegiem – należy wówczas odstawić prebiotyki, zioła o właściwościach bakteriobójczych czy inhibitory pompy protonowej. Na 2-3 dni przed zabiegiem należy przejść na lekkostrawną dietę, pozbawioną węglowodanów złożonych, nabiału czy produktów wzdymających, a także powstrzymać się od palenia papierosów.

O szczegółowych zaleceniach pacjenta powinien poinformować lekarz. Ważne, by wybierając specjalistę kierować się jego doświadczeniem nie tylko z zakresu gastroenterologii, ale również dietetyki. Połączenie obu tych dziedzin daje bowiem szansę na bardziej skuteczne leczenie dolegliwości. Wymagania te spełnia dr hab. n. med. Dorota Waśko-Czopnik, już dziś sprawdź szczegóły badania na stronie waskoczopnik.pl i zapisz się na testy wodorowe.